dissabte, 28 de novembre de 2009

Les Caterinetes i la dansa

Volia ampliar ací un punt que vaig tractar de passada en l'anterior penjoll: la dansa o ball de Les Caterinetes ("Les Catalinetes"). Alguna gent m'ha dit que no recordava que Les Caterinetes es ballaren, tot i que també he parlat amb una dona de 70 anys que afirmava que sí. Siga com siga jo tinc eixe record confús alimentat per la música que les acompanyava. Aquesta fa pauses com marcant un ritme de ball. Recorde, o em sembla recordar, que aquest ball es feia en rotgle amb xiquets i xiquetes agafades per les mans. Però el que m'és impossible visualitzar són les pases del ball. Per solucionar aquest misteri caldria parlar amb una persona experta i jo sé quina és l'apropiada. Però mentre això ocorre, el que ens hauria d'importar no és si es ballava o no, en absolut. El que ens hauria d'importar és que s'han de ballar. No perquè ocurrirà així en el passat, sinó perquè serien més divertides, perquè seria més educatiu (ensenyem ritme, ordre, armonia, coordinació) i serien més vistostoses estèticament. Serien, a més propedèutiques: un primer pas en les danses tradicionals per als xiquets i xiquetes. I una educació moral: podem ballar junts, és a dir, podem fer coses junts i no s'acaba el món. Si a més resulta que també es feia ací antigament, doncs millor encara, no?

Amb aquest objectiu: insuflar-li nova vida a Les Caterinetes, he fet alguna recerca a la xarxa i he trobat un exemple ben curiós: El Ball Rodó. Aquest és descrit a la pàgina de la Xtec que vos he enllaçat, com una mena de sardana acompanyada per un sac de gemecs, un instrument semblant a la gaita galega. El més curiós és que la coreografia que apareix a la Xtec parla més d'un ball per parelles. A la pàgina festes.org, de la qual ja parlàrem, ens aclarixen una mica les coses. Segons es diu, a l'Empordà i al Ripollés, el Ball Rodó es feia per parelles com la polca, la masurca o el vals. Però en canvi, al Camp de Tarragona, just una mica més amunt del nord de Castelló, on també hi trobarem les Caterinetes, el Ball Rodó és com un joc que ballen les xiquetes mentre canten el que seguix:
Ball rodó,
Catarineta, Catarineta
ball rodó
Catarineta Catarinó
¿Què has menjat?
Carnsaladeta, carnsaladeta
¿Què has menjat?
Carnsaladeta i pa torrat
¿Qui te l'ha dat?
La tieta, la tieta
¿Qui te l'ha dat?
La tieta del costat

Crec és evident que aquest Ball Rodó té alguna connexió amb el nostre ball de Les Caterinetes. Així ho indiquen detalls com que sols fora ballat per xiquetes o el joc de diminutius com en la lletra de Xàtiva (estrofa 1): Caterineta, caterinot. Eren Les Caterinetes alguna mena de sardana extraviada? O potser la lletra de Les Caterinetes va arribar fins al nord i es va convertir en un Ball Rodó? o senzillament van confluir? Siga com siga, el que importa és que el Ball Rodó ens pot ajudar a enfortir les coreografies o reinventar, si cal, per a Les Caterinetes a Xàtiva i a les Comarques Centrals del País Valencià. Per aquest motiu, ací vos deixe un parell de vídeos d'escoles del Principat on les xiquetes i els xiquets fan el Ball Rodó. Una d'elles la tinc identificada, és el Centre d'Educació Infantil i Primària Els Pins de Barcelona, que es correspon amb el primer vídeo.
1 comentari:

Anònim ha dit...

xe quin fum fa!

Entrades populars