diumenge, 6 d’octubre del 2013

El Substrat ibèric del País Valencià i la història de Catalunya, Introducció (1 de 12)

Fa dos anys em va proposar participar en una jornada sobre el substrat ibèric de Catalunya. Com que les actes no s'han publicat i fa poc el tema va assolir actualitat arran de la proposta d'un partit polític a les Corts Valencianes, m'ha semblat que oportú difondre el que va ser la meua aportació.

En el seu exhaustiu llibre de 2005, Els íbers del nord, Sanmartí i Santacana s'ocupen dels pobles íbers situats entre el nord del País Valencià i el Llenguadoc occidental, els quals serien els pobles íbers vinculats amb la Catalunya actual. Però a part d'aquestos, hi havia altres dos destacats pobles íbers: els contestans i els edetans. Tots dos serien els íbers del sud, íbers que ocuparien la major part de l'actual País Valencià.

Pintada a Lloc Nou d'En Fenollet
La qüestió que plantegem és si aquest substrat íber, tot i trobar-se fora del territori de l'actual Catalunya, ha tingut alguna influència sobre la seua història i, més concretament, sobre la més recent. Al respecte, el que intentarem fer vore en el nostre escrit és que aquest substrat no s'ha tingut suficientment en compte ni per catalans ni per valencians. Intentarem mostrar com la nostra manera de pensar el País Valencià, no sols ens ha impossibilitat un acostament polític i cultural entre el Principat de Catalunya i l'antic Regne de València, sinó que ha facilitat un enfrontament que perjudica i ha perjudicat molt a Catalunya en la seua història més recent.
.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Me aburro... I dius que encara en falten 11?

Refel ha dit...

T'entenc! fes una cosa: espera't a que estiguen tots i aixina pots llegir-los seguidets.

Entrades populars